90 let PGD Velika Pirešica


Pravijo, da čas zaceli vse rane, toda včasih temu ni tako. Nekatere so lahko tako globoke, da ostanejo z nami celo življenje. Tako lahko nesreča doleti vsakega od nas. Trenutek stiske nekoga tujega je tisti, ki bo pokazal kdo v resnici smo mi sami. Ali bomo pomagali, ali obrnili hrbet in odkorakali vstran? Naša dolžnost je, da pokažemo sočutje, pomoč in oporo tistemu, ki jo potrebuje. Le tako lahko postanemo boljši ljudje.

Predsednik PGD Velika Pirešica, Matic Krajšek, na praznovanju 90 let PGD Velika Pirešica, 26. 6. 2021

Članek v časopisu Utrip Savinjske doline

V letu 2020 smo dočakali že kar 90 let delovanja društva, vendar smo praznovanje jubileja lahko izpeljali šele v letošnjem letu. Imamo bogato zgodovino, ki jo je potrebno ob takšnih priložnostih predstaviti tudi širši javnosti. Projekti zadnjega desetletja, kot so izgradnja novega gasilskega doma, ureditev gasilskega poligona pri POŠ Trje, nabava nove cisterne in moštvenega vozila so pokazali, da smo gasilci v Veliki Pirešici bili v tem času bolj enotni kot še nikoli. Imamo vozni park vreden vsakega zavidanja, gasilski dom, izgrajen za naslednjih 100 let in člane, ki si jih lahko vzamemo za zgled, ko se vprašamo kaj pomeni biti prostovoljni gasilec. Ob priložnosti naj omenim našega sokrajana Bojana Pečnika, ki je popolnoma restavriral našo zgodovinsko motorno brizgalno »Jadranko« iz leta 1967 tako, da smo jo ob jubileju že lahko ponosno pokazali gostom.

V imenu društva se zahvaljujem vsem članom, ki aktivno sodelujete v naši organizaciji, vsem, ki pripomorete k operativnemu delovanju društva, poveljniku Branku Novaku, veteranom, članom, članicam in našim najmlajšim – mladincem in pionirjem, ki ste tako rekoč naša prihodnost, našemu dolgoletnemu predsedniku Miranu Grebovšku, ki je v mesecu decembru 2020 odstopil od svoje funkcije, ki jo je opravljal kar neverjetnih 15 let, vsem, ki ste pomagali organizirati proslavo, iskrena hvala občini Žalec, županu občine Žalec Janku Kosu, ki nas je vedno pri vsakem projektu podprl in nam stal ob strani, Krajevni skupnosti Galicija, vsem donatorjem in sponzorjem, ki nam finančno pomagate pri razvoju društva, gasilski zvezi Žalec, gasilskemu poveljstvu občine Žalec, ostalim društvom v krajevni skupnosti Galicija in vsem ostalim prostovoljnim gasilskim društvom za dobro medsebojno sodelovanje. Praznovali smo tako, kot se za tako velik jubilej spodobi.

Z gasilskim pozdravom »Na pomoč!«.

Predsednik PGD Velika Pirešica

Matic Krajšek

Govor predsednika na jubileju

Pravijo, da čas zaceli vse rane, toda včasih temu ni tako. Nekatere so lahko tako globoke, da ostanejo z nami celo življenje. Tako lahko nesreča doleti vsakega od nas. Trenutek stiske nekoga tujega je tisti, ki bo pokazal kdo v resnici smo mi sami. Ali bomo pomagali, ali obrnili hrbet in odkorakali vstran? Naša dolžnost je, da pokažemo sočutje, pomoč in oporo tistemu, ki jo potrebuje. Le tako lahko postanemo boljši ljudje.

Že davnega leta 1930, natančneje 15. septembra ob 19. uri se je pri gospodu Čretniku, po domače pri Ranžgiju, zbralo 13 občanov takratne občine Velika Pirešica, kjer so izvolili pripravljalni odbor za ustanovni Občni zbor prostovoljnega gasilskega društva Velika Pirešica. Ta je bil sklican 13 dni kasneje v vaški gostilni na Pernovem. Kmalu po ustanovitvi so člani pričeli z zbiranjem sredstev in tako že naslednje leto kupili prvo motorno brizgalko Rosenbauer, 100 metrov cevi, vso pripadajočo opremo, ki so jo potrebovali ter tako že leta 1934 pričeli z gradnjo gasilskega doma na mestu, kjer njegov temeljni kamen stoji še danes. Bili so precej aktivni. Imeli so tudi svoj voz za konjsko vprego, ki je bil predelan za njihove potrebe.

Naj se na hitro dotaknem nekaj ključnih trenutkov, ki so zaznamovali naše gasilsko društvo v teh devetdesetih letih. V času druge svetovne vojne je bilo obdobje zatišja. Pojavilo se je nekaj novih članov, da bi se izognili vpoklicu v nemške rezervne enote. Po koncu vojne pa je društvo zopet zaživelo in se tako v šestdesetih letih moderniziralo z nabavo druge motorne brizgalne »Jadranke«. Po zaslugi naših veteranov še vedno deluje in jo lahko vidite tu spredaj, pod odrom. Pred kratkim jo je obnovil naš sokrajan Bojan Pečnik, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.

Obdobje med leti 1960 in 1980 je bilo precej pestro. Ob praznovanju 40-letnice se je prvič obnovil gasilski dom, kupljen je bil prvi orodni avtomobil in nova motorna brizgalna Rosenbauer. Tudi ta še vedno deluje in je danes še večkrat v uporabi, predvsem takrat, ko je potrebno opraviti kakšno umazano delo. Ob praznovanju 50-letnice delovanja pa smo razvili naš prvi prapor. Sledilo je cvetoče obdobje. Za namene povečanja požarne varnosti smo ustanovili pet gasilskih trojk v okoliških vaseh, vsako pa opremili z opremo za gašenje začetnih požarov. Leta 1986 smo nabavili prvo avtocisterno znamke »Tovarna avtomobilov Maribor – 5500« in pa tehnično vozilo »Lado Njivo«. Za 70 let delovanja smo si izborili nov prapor in izdali bilten, v katerem je predstavljena naša zgodovina in tako v koraku s časom leta 2005 in 2006 staro TAM-ovo cisterno in orodno vozilo zamenjali z novejšim vozilom GVC 16/25, znamke Mercedez Benz in GVM-1 znamke Renault. V letu 2009 smo pričeli tudi z izgradnjo gasilskega poligona, na katerem se trenutno nahajamo. Tu, na tem mestu se odvijajo gasilske vaje naših pionirjev, mladincev in članov, v mesecu avgustu pa zdaj že tradicionalno izvedemo nočno meddruštveno tekmovanje, po katerem nas poleg gasilske veselice – sedaj pod imenom »gasilska noč v Veliki Pirešici« –poznajo že prav vsi.

Čas je bil, da stopimo v novo desetletje pripravljeni in usposobljeni. Mercedez je nenazadnje vseeno že videl nekaj sveta, zato smo leta 2010 nabavili novo vozilo GVC 16/25 znamke Renault. Tako smo si pridobili vrhunsko vozilo, ki razpolaga z gasilsko tehniko, ki je danes postala standard v občini Žalec.

Dve leti kasneje smo pričeli zbirati finančna sredstva za nabavo novega moštvenega vozila GVM1 in tako v mesecu februarju 2012 popolnoma prenovili spodnjo garažo, da smo vanjo lahko mesec dni kasneje postavili nov avtomobil. Odziv donatorjev je bil takrat tako pozitiven, da smo si lahko privoščili še novo motorno brizgalno »Rosenbauer Fox 3« in vso potrebno gasilsko opremo za vozilo. Od tega trenutka dalje, pa do danes, smo tehnično brezhibni in se lahko pohvalimo z voznim parkom vrednim vsakega zavidanja. Istega leta smo ob pomoči Gasilske zveze Žalec in občinskega poveljstva občine Žalec izvedli državno tekmovanje v orientaciji, ki nam je bilo zaupano s strani gasilske zveze Slovenije.

Naše sanje pa so bile mnogo večje. Ob tako uspešnem desetletju smo tako prvič lahko pomislili, da zmoremo prestopiti naš največji korak vse od leta 1934 in tako sprejeli odločitev, da popolnoma obnovimo gasilski dom. Dela so se pričela v letu 2015, v letu 2017 pa smo že pričeli z izdelavo fasade. Brez vsake dlake na jeziku lahko rečem, da je bila gradnja gasilskega doma v našem društvu projekt stoletja, ki smo ga skupaj, bolj enotni kot še nikoli, izvedli na tako popoln, hiter in preprosto neverjeten način, da si ob prazniku kot je ta danes, lahko resnično nazdravimo in čestitamo drug drugemu. Vse skupaj je potekalo kot po maslu. Imeti prave ljudi na pravem mestu in ob pravem trenutku je bil ključ do uspeha.  

Postali smo ena izmed najnaprednejših operativnih gasilskih enot v Sloveniji, z gasilsko tehniko, s katero se lahko ponosno, samozavestno, varno in odgovorno spopademo z vsako interventno nalogo, ki nam je dana s strani regijskega centa za obveščanje. Imamo praktično nov gasilski dom, izgrajen za naslednjih 100 let.

V decembru, leta 2020 pa je z mesta predsednika društva odstopil naš dolgoletni član Miran Grebovšek, ki je opravljal svojo funkcijo kar neverjetnih 15 let in bil povezovalni člen ekipe, ki je v Veliki Pirešici naredila tako velik vtis. Miran, upam, da boš malce kasneje tudi ti stopil pred mikrofon in tako formalno zaključil svoj mandat.

Naj mi bo dovoljeno, da se v imenu društva zahvalim vsem članom, ki aktivno sodelujete v naši organizaciji, vsem, ki pripomorete k operativnemu delovanju društva, veteranom, članom, članicam in našim najmlajšim – mladincem in pionirjem, ki ste tako rekoč naša prihodnost. Zahvala gre tudi občini Žalec, županu občine Žalec Janku Kosu, ki ima dober posluh za gasilce in nam je pri vseh projektih stal tesno ob strani.

Danes so predstavniki občine Žalec na žalost službeno odsotni zaradi vzporedne prireditve ob dnevu državnosti v Domu drugega slovenskega tabora, a nam župan vseeno prenaša lepe pozdrave in čestitke ob jubileju. Zahvala tudi krajevni skupnosti Galicija, vsem donatorjem in sponzorjem, ki nam finančno pomagate pri razvoju društva, gasilski zvezi Žalec, gasilskemu poveljstvu občine Žalec, ostalim društvom v Krajevni skupnosti Galicija in vsem ostalim prostovoljnim gasilskim društvom za dobro medsebojno sodelovanje. Danes praznujemo 90 let obstoja prostovoljnega gasilskega društva Velika Pirešica, ki bi ga morali praznovati že lani. Tokrat praznujmo tako, kot se za tako velik jubilej spodobi. Hvala lepa za besedo.

Z gasilskim pozdravom »Na pomoč«.

Predsednik PGD Velika Pirešica

Matic Krajšek

Podelitev priznanj in odlikovanj

Plaketo gasilskega veterana dobi član v zahvalo in priznanje za uspešno in dolgoletno delo v PGD, moški star 63 let oz. ženska stara 55 let z najmanj 30 let aktivnega staža v PGD:

Plaketo so prejeli:

 • Verica Štefančič,
 • Silva Štefančič,
 • Anton Štefančič.

Gasilsko odlikovanje dobi član za strokovno usposobljenost in izkušenost, uspešno krepitev gasilske organizacije, za posebne uspehe pri vključitvi članov, širjenju ideje gasilstva in nalog gasilske organizacije ter uspešno opravljanje prostovoljnega dela.

Gasilsko plamenico dobi član, ki deluje na področju reševanja ljudi, živine in opreme ob naravnih in drugih nesrečah, za posebne dosežke pri vodenju gasilskih akcij, za trud na področju operativne enote ter na področju usposabljanja članov, članic in mladine.

Gasilsko Odlikovanje III stopnje sta prejela:

 • Vinko Jelen,
 • Miran Ozvaldič. 

Gasilsko plamenico III stopnje sta prejela:

 • Benjamin Štefančič,
 • Andrej Štefančič.

Gasilsko Odlikovanje II stopnje so prejeli:

 • Anton Štefančič,
 • Ivo Gjuras,
 • Mateja Obreza.

Gasilsko Odlikovanje I stopnje sta prejela:

 • Verica Štefančič,
 • Boštjan Štefančič.

Gasilsko plamenico I stopnje so prejeli:

 • Ludvik Meklav,
 • Matjaž Hlupič,
 • Štefan Ozvaldič.

You may also like...